Article in AV & Stage magazine – Edition 2 2017 (Dutch)
Effecten op maat voor liveshows The voice of Holland

De talentenjacht The voice of Holland weet al ruim 6 jaar televisiekijkend Nederland te boeien. Met name de liveshows staan altijd garant voor visueel spektakel. Unlimited FX is ondertussen 4 jaar betrokken bij de liveshows. Het was aan Unlimited FX om dit seizoen wederom de ontwikkeling en productie van de (op maat gemaakte) special effects voor zijn rekening te nemen.

Vanuit Talpa kwam de vraag diverse special effects te ontwikkelen, die de liveshows van The Voice visueel ondersteunen. Voor Unlimited FX een leuke uitdaging, aangezien Talpa met hun met vernieuwende formats altijd een show van hoog niveau neerzet. Voor Unlimited FX komt dit neer op creatieve ideeën en wensen die omgezet dienen te worden in praktische, speciale  effecten die de show versterken. Volgens Gerard Fernandez – Unlimited FX ‘Is dit de kick van het werken voor The voice of Holland. Elke week een nieuwe uitdaging. De spanning en gezonde stress die bij liveshows komen kijken, zijn voor ons een heerlijke toegevoegde waarde’

De grootste uitdaging is dat de effecten binnen een zeer kort tijdsbestek gemaakt én getest dienen te worden. Omdat de liveshows wekelijks plaatsvinden, de thema’s iedere week variëren en er elke week opnieuw nummers voor de deelnemers gekozen worden, zit de moeilijkheidsgraad voor Unlimited FX in het feit dat vaak pas 3-4 dagen voor de nieuwe show een briefing gegeven kan worden. Hierdoor zit er automatisch een bepaalde druk op om alles op tijd werkend te hebben.

Daarnaast stelt Talpa, terecht, strenge veiligheidseisen waardoor alles door Unlimited FX van tevoren uitvoerig getest wordt. Enerzijds om zeker te zijn dat alles op TV goed werkt, het blijft immers een liveshow, anderzijds om zeker te weten dat de veiligheid gegarandeerd is en er wat dat betreft niets mis kan gaan. Alle veiligheidsaspecten worden op locatie uitvoerig doorgesproken met de floormanager. Tevens vereist het een stuk denkwerk, waarbij vooraf goed nagedacht dient te worden over de positie en de bevestiging zodat het grootst mogelijk effect wordt bereikt, zonder dat het materiaal om dit effect te kunnen maken zelf in beeld is. Co2 jets en de slangen worden bijvoorbeeld onder roosters in de vloer gebouwd, zodat ze niet direct zichtbaar zijn binnen het decor en de setting waar ze zich in bevinden.

Dit seizoen zijn onder andere vlam banen- en schalen, diverse rookeffecten en Co2 effecten ingezet. Het brandende hart behoort wel tot de favorieten. Helemaal met de hand gevormd, om tot een perfecte vorm te komen. Naast dat de vorm er mooi uit dient te zien, is het ook zaak dat het gas gelijkmatig door de leiding stroomt, zodat er overal evenveel- en even hoge vlammen uitkomen. Ook wordt er zo nu en dan gebruik gemaakt van pyrotechnische effecten. Aangezien deze effecten binnen plaatsvinden, wordt er door beide partijen op toegezien dat dit gecontroleerd en op een veilige manier gebeurt.