Article in AV & Entertainment magazine – Edition 4 2017 (Dutch)

Organisatoren van evenementen nemen steeds later beslissingen én willen steeds meer special effects in hun shows. Het zijn twee conclusies die Bart Roelen van Unlimited FX trekt als hij kijkt naar wat er in de markt gebeurt.

Naast bovenstaande ontwikkelingen hebben vandaag de dag ook alle grote DJ’s en andere artiesten special effects in hun riders staan, die verplicht geregeld moeten worden door de organisatoren, weet Roelen: “Kortom, door de extreme vraag op alle festivals, is er een flinke groei gaande in de special effects markt.” Ook Unlimited FX heeft in de dagelijkse praktijk te maken met deze trends, beaamt Roelen: “Last minute wijzigingen blijven altijd een uitdaging, maar we hebben ons bedrijf zo weten in te richten dat we ook in staat zijn om op het laatste moment nog snel te schakelen. Dat komt overigens ook door de goede relaties die we met onze leveranciers hebben.”

Specialisme
Wat Roelen ook ziet, is dat steeds meer drive-in shows, kleine verhuurbedrijven en AV partijen special effects aanbieden naast hun core business. “En dat zie je helaas toch nog wel eens mis gaan. Het oogt allemaal misschien makkelijk, maar er is toch wel echt een specialisme voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het bewaken van veilige afstanden, het voortdurend waarborgen van de veiligheid, het briefen van de security en het weten welke hulp er nodig is als het onverhoopt toch mis mocht gaan. Maar ook: wat mag wel en wat mag niet? Soms wordt gedacht dat iedereen wel kleine Powershot systemen en een paar Co2 jets kan aanbieden, maar ook daar zien we zaken die niet helemaal kloppen. Bijvoorbeeld flessen die los achterin een bus of zelfs auto’s liggen, Co2 jets die plat het publiek in blazen en het niet vastzetten van flessen. Klein weetje: een Co2 fles lekt altijd iets van Co2 bij temperatuur- en/of drukwisselingen, dus het is zeker af te raden om deze achterin je kofferbak te leggen.”

Onderschat
Het oogt soms makkelijk, maar om het goed en veilig te doen is echt enige kennis benodigd. “Onze gehele crew is VCA gecertificeerd. De jongens krijgen een paar keer per jaar training, de meesten hebben BHV en ze hebben allen duidelijke health & safety papieren vanuit Unlimited FX.” Het fenomeen ‘special effects’ wordt in de ogen van Roelen dus nog wel eens onderschat. “Helaas gebeuren er nog teveel ongelukken bij dit soort partijen. Iemand die een stuk confetti of zelfs streamers in zijn oog krijgt bijvoorbeeld, maar erger nog, bevroren oogleden vanwege de Co2. Ze maken het helaas allemaal mee bij de eerste hulp en het aantal neemt vooralsnog niet af.”

Vraag
Op de vraag of er een toenemende vraag is naar bepaalde effecten, reageert Roelen: “Magic FX is marktleider en alles wat zij nieuw op de markt brengen, willen de klanten hebben. We zien dus heel veel vraag naar alle nieuwe producten van Magic FX. Daarnaast is er ook veel vraag naar custom items. Wij maken voor Talpa en RTL bijvoorbeeld veel custom materiaal dat in de studio’s gebruikt wordt. Zo was onlangs nog een brandend hart te zien dat door middel van gas in vuur en vlam werd gezet. Ook gebruiken we custom made droogijs machines die wél goed werken op een warme LED-vloer, zoals bijvoorbeeld bij The voice of Holland.”

Smoke bubble
Volgens Roelen blijft de vraag naar special effects komen en neemt het gebruik alleen maar verder toe. “De basis van ieder evenement bestaat toch wel uit Co2, confetti, streamers, pyrotechniek, vlammen en bellen. Deze systemen worden steeds verder geüpgrade, zodat ze verder gaan, hoger gaan, andere kleuren hebben of bewegen. We hebben bijvoorbeeld de bellenblaaseffecten en de losse rookeffecten, maar Magic FX komt nu met de Smoke Bubble; een bel met rook erin, waardoor je met licht hele gekke en mooie plaatjes kan maken.”

Namaak
Wat ook in de markt van special effects niet uitblijft, is het kopiegedrag van fabrikanten die een graantje willen meepikken, maar de kwaliteit van de goede spullen niet kunnen evenaren. Roelen: “De artikelen van Magic FX worden bijvoorbeeld overal in de wereld gekopieerd, maar de kwaliteit is vaak niet te vergelijken. Je ziet het terug in de gebruikte confetti die niet geïmpregneerd is en aan elkaar plakt, waardoor je klonten schiet in plaats van mooie special FX wolken. Wij komen met de Unlimited Group overal in de wereld en zien dan ook heel veel kopieën en provisorisch gemaakte special FX artikelen. We moeten dan ook enorm lachen als ze bijvoorbeeld in Rusland weer met een bladblazer streamers staan weg te schieten in de vorm van WC-rollen.”